Verschillende soorten apps

Je denkt er over na om een app te ontwikkelen, maar hoe kies je nou de juiste soort app die bij jouw wensen past? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet!

Blog
18 mei 2022
|
7 min leestijd

PWA app

Met PWA app wordt ook wel “Progressive Web App” bedoeld. Dit is een website, die lijkt op een app en zich ook zo gedraagt. Een goed voorbeeld hiervan is de PWA app Spotify. De gebruiker moet haast het idee krijgen dat hij met een app heeft te maken in plaats van met een website. Deze app soort werkt snel en veilig, en is ook relatief snel en goedkoop om te maken in vergelijking met andere app technieken. Gebruikers kunnen een PWA app downloaden of bereiken via een unieke URL.

Een PWA app is zowel online als offline beschikbaar. Als de gebruiker geen verbinding met het internet heeft, moet de applicatie alsnog werken. Er komt geen error in beeld dat de gebruiker offline is en de app hoeft niet geupdate te worden dankzij het service worker updateproces (een systeem dat updates automatisch doorvoert).

Met een PWA app ben je ook in staat om jouw gebruikers meldingen te sturen. Hierdoor blijven jouw gebruikers actief betrokken bij jouw applicatie en zorg je voor een betere band met jouw doelgroep.

Vergeleken met andere applicatietechnieken is het maken van een web app het snelst klaar en het goedkoopst. Het laten maken van een progressive web app is ideaal voor een project met een strak budget of een krappe deadline.

Native app

Native apps worden gemaakt voor een specifiek platform, of iOS of Android. Deze platforms worden in een eigen taal geschreven, voor iOS wordt Objective C/Swift gebruikt en voor Android Java/Kotlin. Hierdoor kan de app nog sneller werken.

Aangezien je voor een specifiek platform ontwikkelt, kan je met native applicaties ook alles gebruiken wat er wordt aangeboden door het besturingssysteem zelf; alle knoppen en functies van het apparaat kunnen door de native app gebruikt worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een GPS functie, de volume knop, de camera of een NFC-chip. Maar: als je voor beide platformen deze app wil maken moet deze app dan ook twee keer gemaakt worden, omdat de development taal anders is.

Een native app kent weinig beperkingen; als het idee technisch gezien mogelijk is, kan het in een native app gemaakt worden. Een ander voordeel aan het ontwikkelen van een native app is dat de code moet worden gecompileerd voordat het op een apparaat kan draaien, waardoor veel programmeerfouten al tijdens de ontwikkeling naar boven komen. Omdat dit al vooraf gebeurd in plaats van tijdens het gebruik van de app kan de native app op optimale snelheid gebruikt worden. Dit kan echter wel een tijdrovend proces zijn.

Het proces van het ontwikkelen van een native app is prijzig, maar het heeft enorme voordelen. Native apps kennen bijvoorbeeld geen limitaties, waardoor je geen limitaties hebt op het gebied van hardware sensoren.

React Native app

Met React Native kun je mobiele applicaties maken voor alle platformen, zowel iOS als Android. React Native is een open-source framework dat is ontwikkeld door FaceBook. Dit is als het ware een soort template voor software development gemaakt door software developers. Bij React Native wordt vaak van een open-source framework en de programmeertaal Javascript of Typescript gebruik gemaakt, hierdoor krijg je niet te maken met bijkomende licentiekosten. Met één codebase kun je consistente React Native apps voor zowel iOS als Android ontwikkelen. Hierdoor is dit sneller en voordeliger dan bijvoorbeeld een native app, omdat de app in een keer voor beide platforms kan worden ontwikkeld. 

Een ander voordeel aan het ontwikkelen van een React Native app is het feit dat de code in het framework, een platform waarmee software applicaties gebouwd kunnen worden gebaseerd op vaste regels en elementen, snel aan te passen is. Hierdoor is er veel flexibiliteit en kan de app makkelijk afgesteld worden op jouw werkmethode, zoals bijvoorbeeld agile scrum. Het framework kent ook nog eens veel gratis beschikbare tools en componenten, wat tijd scheelt in het development proces en kosten kan schelen. Het framework wordt constant verbeterd door duizenden developers over de hele wereld, waardoor je altijd voorop staat in de digitale wereld.

React Native en Native apps zien er hetzelfde uit, alleen gaat het er achter de schermen net iets anders aan toe. Je kan echter wel de twee combineren, je kunt native codes toevoegen aan een React Native app, waardoor specifieke functies toegevoegd kunnen worden zoals het afspelen van muziek.  

Het verschil tussen PWA apps en (React) Native apps is het feit dat (React) Native apps altijd in de play- en appstore beschikbaar zijn, maar PWA apps zijn dit niet altijd.

Flutter

Flutter is een relatief nieuw framework van Google dat vergelijkbaar is met het hierboven genoemde React Native. Het kan gebruikt worden voor zowel iOS als Android. Flutter is door Google ontwikkeld zodat apps eenvoudiger ontwikkeld kunnen worden. Je kunt hiermee gebruik maken van een open source UI-toolkit die geschikt is voor Android en iOS. Een open source UI-toolkit is een toolkit voor het ontwikkelen van de manier waarop de appgebruiker de software gebruikt. De code wordt geschreven in de programmeertaal Dart. Deze programmeertaal kan automatisch worden vertaald naar native code voor zowel iOS als Android. Dit scheelt tijd én kosten. 

Omdat Flutter een opensource framework is, kunnen ontwikkelaars over de hele wereld bijdragen aan het verbeteren van Flutter. Ook worden de standaard Android en iOS-buildtools gebruikt, zoals bijvoorbeeld FaceID en Fingerprintscanner. Ontwikkelaars hebben volledige controle over alle pixels op het scherm door het grote aanbod aan widgets, waardoor 

 Hiervan is alles publiek beschikbaar inclusief code en UI geschreven in de native talen van iOS en Android. Een enorm aanbod aan widgets zorgt er dat je volledige controle hebt over alle pixels op het scherm.  Zo kun je dus een pixel-perfecte ervaring bieden op zowel iOS als Android. In principe hoef je jouw app dus maar een keer te ontwikkelen voor beide platformen en heb je meer controle over de User Interface. 


Hybride app

Een hybride app is eigenlijk een kruising tussen de drie bovengenoemde apps. De applicatie hoeft maar één keer geprogrammeerd worden, waarna het met enkele modificaties geschikt kan worden gemaakt voor zowel iOS als Android. Een hybride app is te downloaden in de App Store of Google Play Store en is ideaal voor een groot aantal gebruikers. Als jouw app weinig functionaliteiten nodig heeft is een hybride app ideaal. Net zoals bij een React Native app bespaar je geld en tijd omdat je niet, zoals bij een Native app, twee apps hoeft te ontwikkelen. Hybride apps zijn, in tegenstelling tot PWA apps, wel verkrijgbaar in zowel de App Store als de Google Play Store. 

Het gebruik op zowel een iOS als Android apparaat is hetzelfde, waardoor het makkelijker wordt voor gebruikers om loyaal te blijven ook al switchen ze tussen besturingssystemen. 

Mocht je een strakke deadline hebben voor jouw applicatie is een hybride app ideaal. De ontwikkeltijd van een hybride app is laag vergeleken met een Native app. Het is echter wel nog steeds langer dan dat van een PWA app. Ook zijn hybride apps lastiger te schalen. Dit betekent dat wanneer de apps toch te langzaam worden voor de Hybride setup, je uiteindelijk alsnog de custom infrastructuur moet bouwen waar eerder op bespaard is.

Door het grote bereik van zowel Android als iOS gebruikers is een hybride app erg geschikt voor een commerciële app. 


Bij Fish on Fire helpen we altijd met het kiezen van de juiste app soort voor jouw digitale product.

Bij Fish on Fire hebben we meer dan 10 jaar ervaring met het ontwikkelen van digitale producten. Heb je interesse in het laten designen van een digitaal product? Wij vertellen je graag meer! Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier onderaan de pagina.

Klaar voor verandering?

Neem dan contact met ons op!